Fainarea mărului (podosphaera leucotricha), este o micoză ce se manifestă pe lăstari, frunze, flori și fructe. Boala se manifestă pe tot parcursul perioadei de vegetație afectând serios recoltele, mai ales la soiurile sensibile.

Semnele bolii – simptome

Chiar de la înfrunzire, boala poate aparea pe frunzele tinere pe ambele fețe, ca o pâslă albicioasă dată de dezvoltarea hifelor fungilor, cu aspect făinos deasupra.  În scurt timp, frunzele nu mai evoluează normal, se înroșesc, se încovoaie, devin casante, se usucă și cad.
Florile atacate
de ciupercă devin sterile, capată culoare alba-verzuie cu petale alungite, cunoscute și sub denumirea de „flori de ceară”, se brunifică și se usucă. Atacul lăstarilor se face de la vârf la bază, iar în timpul înghețului ei se usucă.  Aspectul albicios, prăfos al zonei infectate este dat de sporii pe care-i produce ciuperca pentru a se înmulți în perioada de vegetație. Sporii apar pe miceliu sub forma unor lanțuri lungi de conidii incolore, germinează  apoi pe țesuturile verzi ale plantei, folosindu-se de apa de la transpirație în perioada în care temperatura este între 10-20°C.

Transmitere și răspândire

Forma matură a ciupercii sunt cleistotecile sau periteciile (fructificații de rezintentă) care se formează toamna pe miceliu sub forma unor pete sferice și negre. Din primavară pană-n toamnă, sporii eliberați de cleistotecii, nefiind captați de livadă în primul an, nu dau infecții primare. Ciuperca iernează ca miceliu de rezistența cuibarit între muguri. Iar la primavara urmatoare, miceliul de rezistenta elimină spori ce realizeaza infectia primara a merilor cu fainare.

Măsuri de protecţie şi combatere

Se recomandă tăierea și arderea crengilor uscate, a lastarilor infectați pe care-i deosebim prin culoarea albicioasă-argintie pe care o capătă. Lătarii foarte tineri și atacați puternic se indoaie. Tăierile se pot face atât în perioada de repaus cât sș imediat după inforirea pomilor. Fertilizarile moderate cu complex NPK, datorita continutului de potasiu, dau o crestere o rezintentei marului la fainare. Pentru plantațiile noi trebuie alese soiuri rezintente  la fainare.

CICLU DE VIAȚĂ, TRASMITERE FĂINARE LA MĂR

Recomandările noastre: Este important să se respecte avertizările și recomandările autorităților în funcție de evoluția agentului patogen.