Agentul patogen
Focul bacterian este produs de bacteria Erwinia amylovora.
Bacteria se prezintă sub formă de bastonase este cu Gram-negativa, acoperită pe toata suprafața cu cili. Această bacterie rezistă de la un an la altul în leziunile ulceroase de pe ramuri și trunchiul pomilor infectați. Infecțiile se fac prin leziuni și prin deschiderile naturale (stomate, lenticele, hidatode). Bacteria infectează rozaceele cultivate, dar si pe cele spontane: măr, păr, gutui, moșmon, piersic, prun, migdal, scorus, paducel.
Simptome:
Bacteria Erwinia amylovora poate ataca toate organele aeriene ale pomului. Arsura inflorescențelor este de obicei primul simptom și apare primavara devreme. Florile atacate apar la început hidrozate, apoi se ofilesc, se brunifică și se înnegresc. Pe timp călduros și umed, uneori, din peduncul exudează picături de lichid. Boala se extinde repede și bacteriile invadează frunzele învecinate. Pe lăstarul respectiv frecvent apare o ulcerație mică, astfel lastarul se brunifică. Inflorescențele infectate pot să cadă sau să rămână atașate de pom, constituind un simptom important pentru detectarea lor de la distanță. Lăstarii și ramurelele sunt, după inflorescențe, organele cele mai sensibile ale plantelor. La lăstari, infecția progresează mai rapid. De asemenea, atacul poate aparea și pe fructele dezvoltate, chiar și la cele în curs de maturare. Pe acestea se remarcă pete rotunde decolorate, apoi brune și cu picături de exsudat pe suprafață.
Pe ramuri şi trunchi, apar pete mari, adâncite. Scoarța atacată se necrozează și este lipsită de lemn. Îndepărtând scoarța, se poate observa lemnul colorat în brun-roșcat. La suprafața plăgilor apar, de asemenea, picături de exsudat, cleioase și incolore la început, apoi acestea se întăresc devenind galbene-brunii.
Bacteriile se propagă rapid diseminând patogenul, atât în coroana pomului respectiv, cât și la pomii vecini, astfel încât, în condiții nefavorabile de vreme ( ploaie cu vant ), infecția se generealizează, pomii par a fi arși de flăcări și, după aproximativ trei luni, livada se usucă aproape total.
Combatere şi prevenire
Aplicarea măsurilor de carantină asupra materialului vegetal este o masura obligatorie. În zonele situate aproape de focarele deja depistate, se va face un control riguros al tuturor pomilor, imediat dupa înflorit, pentru depistarea eventualelor focare de infecție aparute. Se vor controla si gardurile vii, fîșiile de protectie , parcurile, precum si arboretele din luncile râurilor, în vederea depistării si lichidării focarelor de foc bacterian.
La pomii fructiferi, se impune ca lăstarii atacați să fie tăiați (eliminand și 30 cm din porțiunea sănătoasă) și distruși prin ardere, operație urmată imediat de tratamente chimice. Dacă atacul bolii este foarte puternic, pomul va fi scos. Toamna se realizează un alt control sever, în vederea depistării și înlăturării lăstarilor atacați.
În perioada de vegetație, tăierea lăstarilor atacați se va face pe vreme uscată, utilizand o foarfecă dezinfectata cu hipoclorit de sodiu – 1%.
Recomandări: Se recomandă distrugerea insectelor vectoare pentru apariția acestei boli.