Agentul patogen

Mana vitei de vie, produsa de PLASMOPARA VITICOLA, este una din cele mai periculoase boli, ataca toate părțile verzi ale plantei. În functie de conditiile climaterice si intensitatea atacului poate duce la: defolierea plantelor, distrugerea totală sau partiala a inflorescentelor si boabelor. Atacul are impact semnificativ asupra calitatii strugurilor și vinului, cît și asupra cantitatii recoltei.

Simptome

Ciuperca atacă toate partile verzi ale plantei. Pe frunze, lastarii tineri, infloriscente, rahis, circei, atacul se manifesta prin brunificarea partilor atacate si uscarea lor.

Pe boabele tinere cînd umiditatea aerului este ridicata, apare un puf alb (conidioforii și conidiile de atac), denumit ”Rot-Gris” (putregai gri). Pe boabele formate, atacul se manifestă prin brunificarea acestora. Boabele atacate se desprind usor de rahis si cad, aceasta forma se numeste ”Rot-Brun”, (putregaiul brun). Organele tinere sunt mai sensibile la atac si pe masura ce imbatrinesc, sunt mai putin receptive la atacul ciupercii.

Pe Frunze apar pete decolorate de culoare galbuie numite ”pete untdelemnii” in dreptul carora, in functie de umiditate si temperatura, apare dupa o perioada de timp un puf albicios. Mai tirziu petele se necrozeaza, se usuca si țesutul se rupe sau capata aspectul de zdrentuit. Atacul pe frunze batrine, toamna se caracterizeaza prin pete mici, colturoase, brune, care dau aspect de mozaic, care se numesc ”frunze mozaicate”.

Ciuperca ierneaza sub formă de oospori in frunzele infectate cazute pe sol toamna. Primavara, cind conditiile devin favorabile, oosporii germineaza provocind primele infecții (infectii primare).

Pentru ca infectia primara sa aiba loc sunt necesare urmatoarele conditii: temperatura peste 11 oC, sa existe organe verzi ale plantei. Din momentul provocarii infectiei pina la aparitia simptomelor bolii este necesara o perioada de timp de (incubatie) care este mai lunga sau mai scurta în functie de temperatura.

În mod obisnuit, aceasta este cuprinsa intre 10-20 zile de primavara, 4-8 zile în vara, dupa aparitia simptomelor (fructificatiilor) de la infectia primara, in cursul vegetatiei au loc infectiile secundare succesive.

Pentru a avea loc o infecție secundară sunt necesare următoarele conditii: temperatura peste 11 oC, iar perioada de umectare a organelor sa fie de aproximativ 90 min. Cu cit temperatura aerului va fi apropiata de optim (24 oC), frunzele vor fi infectate mai rapid. În cursul unei perioade de vegetație, in functie de conditiile anului, pot avea loc 1-5 infectii primare si 50-60 infectii secundare.

 RECOMANDARI:

Masuri de prevenire si combatere

  • Combaterea buruienilor;

  • Asigurarea sistemului de sustinere;

  • Evitarea stagnarii apei;

  • Aplicarea corecta a taierilor;

  • Dirijarea lastarilor.

     Este important să se respecte avertizarile si recomandarile autoritatilor in functie de evolutia agentului patogen.